Topinambų receptai: skanūs ir sveiki pasirinkimai!

1 mėnuo ago

topinambai receptai
Indeksas
  1. Įžanga
  2. Topinambų nauda sveikatai
  3. Topinambų receptai
    1. 1. Topinambų sriuba
    2. 2. Kepinti topinambai su prieskoniais
    3. 3. Topinambų salotos su avokadu
  4. Topinambų naudojimas virtuvėje
    1. Topinambų receptai: kitokios idėjos
  5. Topinambų pirkimas ir laikymas
  6. Išvada

Įžanga

Topinambai, dar vadinami Jeruzalės artišokais, yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Šie šakniavaisiai pasižymi unikaliu skoniu, kuris primena riešutus ir salierus, ir gali būti puikus ingredientas įvairiuose patiekaluose. Šiame straipsnyje rasite keletą topinambų receptų, kurie yra ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Topinambų nauda sveikatai

Prieš pradedant kalbėti apie receptus, verta paminėti, kodėl topinambai yra tokie vertingi:

  • Juose gausu vitaminų, tokių kaip B grupės vitaminai, vitaminas C ir K.
  • Topinambai yra puikus skaidulų šaltinis, padedantis gerinti virškinimą.
  • Juose yra inulino, kuris padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
  • Šie šakniavaisiai turi mažai kalorijų, todėl yra puikus pasirinkimas dietinėms mityboms.

Topinambų receptai

1. Topinambų sriuba

Ši topinambų sriuba yra lengva ir labai sotinga. Jos paruošimas užtruks vos 30 minučių.

Ingredientai:

  • 500 g topinambų
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 1 l daržovių sultinio
  • 200 ml grietinėlės
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šviežios petražolės papuošimui

Paruošimas:

  1. Nuvalykite ir supjaustykite topinambus.
  2. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite svogūną su česnaku, kol jie taps auksinės spalvos.
  4. Įdėkite topinambus ir daržovių sultinį, užvirkite ir virkite 20 minučių.
  5. Nuimkite nuo ugnies, sutrinkite iki vientisos masės, įpilkite grietinėlės, druskos ir pipirų.
  6. Patiekite su šviežiomis petražolėmis.

2. Kepinti topinambai su prieskoniais

Šis patiekalo receptas yra puikus užkandis arba garnyras. Topinambai kepami su prieskoniais, todėl įgauna nuostabų skonį.

Ingredientai:

  • 500 g topinambų
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas džiovinto rozmarino
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Nuvalykite ir supjaustykite topinambus pusiau.
  2. Sumaišykite juos su alyvuogių aliejumi, rozmarinu, druska ir pipirais.
  3. Sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 25-30 minučių 200 °C temperatūroje, kol taps auksinės spalvos.
  4. Patiekite šiltus, kaip užkandį arba garnyrą.

3. Topinambų salotos su avokadu

Šios salotos yra gaivios ir puikiai tinka kaip pagrindinis patiekalas arba užkandis.

Ingredientai:

  • 300 g topinambų
  • 1 avokadas
  • 1 raudona paprika
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Nuvalykite ir supjaustykite topinambus, avokadą ir papriką.
  2. Visus ingredientus sumaišykite dubenyje.
  3. Pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  4. Patiekite šaltai.

Topinambų naudojimas virtuvėje

Topinambai yra labai universali daržovė, kurią galima naudoti įvairiais būdais:

  • Virti
  • Kepami
  • Šaldyti
  • Grilinti
  • Patarnauti šviežiai salotose

Topinambų receptai: kitokios idėjos

Be jau minėtų receptų, topinambai gali būti naudojami ir kituose patiekaluose:

  • Topinambų pyragas – saldus ir aromatingas, puikiai tinka desertui.
  • Topinambų košė – puikus pusryčių pasirinkimas, kurį galima pagardinti uogomis.
  • Topinambų troškinys – skanus ir sotus patiekalas, puikiai tinkantis šaltam orui.

Topinambų pirkimas ir laikymas

Pirkdami topinambus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  • Pasirinkite kietus ir nesugedusius šakniavaisius.
  • Venkite topinambų su minkštomis vietomis ar pablogėjusiomis dalimis.

Laikykite topinambus vėsioje ir sausoje vietoje, geriausia – šaldytuve, kur jie išliks švieži iki kelių savaičių.

Išvada

Topinambai yra puikus pasirinkimas tiek sveikai mitybai, tiek skaniems patiekalams. Išbandykite mūsų pateiktus topinambų receptus ir atraskite šio šakniavaisio naudingumą ir skanų skonį. Nepraleiskite progos įtraukti šiuos sveikus ingredientus į savo kasdienį racioną!

Go up