Eklerai: skanūs receptai kiekvienai progai

5 mėnesiai ago

eklerai receptas
Indeksas
  1. Kas yra eklerai?
  2. Eklerų istorija
  3. Eklerų ingredientai
  4. Eklerų gaminimo procesas
    1. 1. Tešlos paruošimas
    2. 2. Eklerų formavimas
    3. 3. Kepimas
  5. Kremo paruošimas
  6. Eklerų užpildymas
  7. Glajus ir dekoravimas
    1. Glajaus paruošimas
  8. Eklerų variantai
  9. Eklerų patiekimo būdai
  10. Dažniausiai užduodami klausimai apie eklerus
    1. 1. Ar eklerus galima užšaldyti?
    2. 2. Kiek laiko galima laikyti eklerus?
    3. 3. Kaip išvengti eklerų sugriuvimo?
  11. Apibendrinimas

Kas yra eklerai?

Eklerai yra tradicinis prancūziškas desertas, kuris išsiskiria savo lengvu ir purus tekstūra. Jie gaminami iš pyrago tešlos, kuri yra užpildyta įvairiais kremų tipais, pavyzdžiui, šokoladiniu, vaniliniu ar kavos kremu. Eklerai dažnai yra apibarstyti cukraus pudra arba padengti glajumi, kuris suteikia jiems papildomo skonio ir estetikos.

Eklerų istorija

Eklerai pirmą kartą buvo pagaminti Prancūzijoje, ir jų pavadinimas kilęs iš žodžio „éclair“, kas prancūziškai reiškia „blizgantis“. Šis desertas tapo populiarus 19 amžiuje ir nuo to laiko išliko vienu iš mėgstamiausių pasirinkimų visame pasaulyje.

Eklerų ingredientai

Norint pagaminti eklerus, reikės šių ingredientų:

  • Tešlai:
    • 1 stiklinė vandens
    • 100 g sviesto
    • 1 stiklinė miltų
    • 4 kiaušiniai
    • Žiupsnelis druskos
  • Kremui:
    • 2 stiklinės pieno
    • 1 stiklinė cukraus
    • 1/2 stiklinės miltų
    • 4 kiaušiniai
    • 1 šaukštas vanilės ekstrakto
    • 100 g sviesto

Eklerų gaminimo procesas

1. Tešlos paruošimas

Pirmiausia, reikia paruošti tešlą. Tam reikės:

  1. Puode užvirinkite vandens ir sviesto mišinį. Kai sviestas ištirps, įberkite druską.
  2. Į puodą supilkite miltus ir maišykite, kol tešla taps vientisa ir atšoks nuo puodo sienelių.
  3. Leiskite tešlai šiek tiek atvėsti, tada po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išmaišydami, kol tešla taps lygi ir blizgi.

2. Eklerų formavimas

Tešlą reikia supilti į konditerinį maišelį ir išspausti 10-12 cm ilgio juosteles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Palikite tarp juostelių pakankamai vietos, kad eklerai galėtų išsiplėsti kepant.

3. Kepimas

Kepkite eklerus 200°C temperatūroje apie 20-25 minutes, kol jie taps auksinės spalvos ir išsipūs. Svarbu, kad kepimo metu neatsidarytumėte orkaitės durelių, kad eklerai nesugriūtų.

Kremo paruošimas

Eklerams reikalingas kremas, todėl sekite šiuos žingsnius:

  1. Puode sumaišykite pieną, cukrų ir miltus. Maišykite, kol mišinys užvirs.
  2. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius ir po truputį supilkite į karštą pieno mišinį, nuolat maišydami.
  3. Virti ant silpnos ugnies, kol kremas sutirštės. Galiausiai, pridėkite vanilės ekstraktą ir sviestą, gerai išmaišykite.

Eklerų užpildymas

Kai eklerai atvės, naudokite konditerinį maišelį su siauru antgaliu, kad pripildytumėte juos kremu. Galite pasirinkti, ar užpildyti eklerus iš šono, ar iš galo.

Glajus ir dekoravimas

Eklerus galima papuošti įvairiais glajais. Štai keli populiarūs variantai:

  • Šokoladinis glajus:
    • 100 g juodo šokolado
    • 50 g sviesto
  • Cukraus glajus:
    • 1 stiklinė cukraus pudros
    • 2-3 šaukštai vandens

Glajaus paruošimas

Šokoladiniam glajui, ištirpinkite šokoladą su sviestu. Cukraus glajui, sumaišykite cukraus pudrą su vandeniu, kol gausite norimą konsistenciją. Paskui, užpilkite glajų ant eklerų viršaus.

Eklerų variantai

Eklerai gali būti įvairių skonių ir formų. Štai keletas idėjų, kaip pritaikyti šį receptą pagal savo skonį:

  • Kavos eklerai: į kremą pridėkite šiek tiek kavos ekstrakto arba espresso.
  • Šokoladiniai eklerai: kremą pagardinkite šokoladu ir apipilkite šokoladiniu glajumi.
  • Vaisiniai eklerai: į kremą pridėkite šviežių vaisių ar uogų tyrę.

Eklerų patiekimo būdai

Eklerus galima patiekti įvairiais būdais, priklausomai nuo progos. Jie puikiai tinka šventėms, gimtadieniams arba tiesiog kaip desertas prie kavos ar arbatos.

Dažniausiai užduodami klausimai apie eklerus

1. Ar eklerus galima užšaldyti?

Taip, eklerus galima užšaldyti, tačiau rekomenduojama užšaldyti tik neužpildytus eklerus. Prieš patiekdami, juos reikia atšildyti ir užpildyti kremu.

2. Kiek laiko galima laikyti eklerus?

Eklerus geriausia suvartoti per 1-2 dienas po gaminimo, laikant šaldytuve. Ilgiau laikant, kremas gali prarasti savo šviežumą.

3. Kaip išvengti eklerų sugriuvimo?

Norint išvengti eklerų sugriuvimo, svarbu tešlą gerai išmaišyti ir neatsidaryti orkaitės durelių kepimo metu. Taip pat, eklerus reikia leisti atvėsti orkaitėje, kol jie visiškai išsipučia.

Apibendrinimas

Eklerai yra ne tik skanus, bet ir labai universalus desertas, kurį galima pritaikyti pagal įvairius skonius ir progą. Su šiuo receptu ir patarimais, galėsite lengvai paruošti šiuos gardžius pyragėlius ir nustebinti savo artimuosius. Tegul eklerai būna jūsų virtuvės pasididžiavimas!

Go up