Vistienos receptai: skanūs patiekalai kiekvienai progai

2 savaitės ago · Updated 2 savaitės ago

receptai su vistiena
Indeksas
  1. Įvadas
  2. Populiariausi vistienos receptai
    1. 1. Vistiena su daržovėmis
    2. 2. Vistienos troškinys su grybeliais
    3. 3. Kepta vištiena su citrina ir rozmarinu
  3. Vistienos patiekalai šventėms
    1. 4. Vistienos užkandis su avokadu
    2. 5. Vistienos salotos su ananasais
  4. Desertai su vištiena
    1. 6. Vištienos ir obuolių pyragas
  5. Išvados

Įvadas

Vistiena yra viena iš populiariausių mėsos rūšių, kurią mėgsta daugelis žmonių visame pasaulyje. Ji yra maistinga, lengvai paruošiama ir gali būti naudojama įvairiuose patiekaluose. Šiame straipsnyje pasidalinsime keliais skaniais receptais, kurie puikiai tinka bet kokiai progai – nuo kasdienio vakarienės iki šventinio stalo.

Populiariausi vistienos receptai

1. Vistiena su daržovėmis

Šis receptas yra idealus pasirinkimas, kai norite pasigaminti skanų ir sveiką patiekalą. Vistiena su daržovėmis yra greitas ir paprastas būdas paruošti maistą, kuris patiks visai šeimai.

Ingredientai:

  • 500 g vištienos krūtinėlės
  • 2 morkos
  • 1 raudona paprika
  • 1 cukinija
  • 2 česnako skiltelės
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Švieži prieskoniai (pvz., petražolės, bazilikas)

Paruošimas:

  1. Supjaustykite vištieną gabaliukais.
  2. Daržoves (morkas, paprikas, cukinijas) supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
  3. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ir pridėkite česnaką. Apkepkite 1-2 minutes.
  4. Pridėkite vištieną ir kepkite, kol ji taps auksinės spalvos.
  5. Pridėkite daržoves, druską ir pipirus. Kepkite dar 10-15 minučių, kol daržovės suminkštės.
  6. Prieš patiekdami pabarstykite šviežiais prieskoniais.

2. Vistienos troškinys su grybeliais

Vistienos troškinys su grybeliais yra gausus ir kvapnus patiekalas, puikiai tinkantis šeimos vakarienei. Grybai suteikia unikalų skonį, o troškinys yra labai sotus.

Ingredientai:

  • 600 g vištienos šlaunelių
  • 200 g šviežių grybų (pvz., pievagrybių)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 morkos
  • 1 puodelis vištienos sultinio
  • 2 šaukštai grietinės
  • Druska, pipirai, lauro lapai

Paruošimas:

  1. Vištieną supjaustykite gabaliukais, svogūną – smulkiai.
  2. Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ir apkepkite svogūną iki auksinės spalvos.
  3. Pridėkite vištieną ir kepkite, kol ji bus auksinė.
  4. Pridėkite supjaustytus grybus ir morkas. Kepkite dar 5-7 minutes.
  5. Supilkite vištienos sultinį, pridėkite druską, pipirus ir lauro lapus. Troškinkite 30-40 minučių.
  6. Prieš patiekdami, įmaišykite grietinę ir gerai išmaišykite.

3. Kepta vištiena su citrina ir rozmarinu

Kepta vištiena su citrina ir rozmarinu yra puikus pasirinkimas šventiniam stalui. Citrinos ir rozmarino derinys suteikia vištienai gaivumo ir aromato.

Ingredientai:

  • 1,5 kg vištos
  • 1 citrina
  • 2 šakelės šviežio rozmarino
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Vištą nuplaukite ir nusausinkite. Viduje ir išorėje pabarstykite druska ir pipirais.
  2. Citriną supjaustykite pusiau ir įdėkite į vištos vidų kartu su rozmarinu.
  3. Patepkite vištą alyvuogių aliejumi.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Kepti vištą apie 1 valandą, kol ji bus auksinė ir sultinga.

Vistienos patiekalai šventėms

Kai kalbama apie šventinius patiekalus, vistiena gali būti pagrindinis akcentas. Štai keletas patiekalų, kurie puikiai tinka šventėms:

4. Vistienos užkandis su avokadu

Šis užkandis yra sveikas ir skanus, puikiai tinka kaip užkandis prie šventinio stalo.

Ingredientai:

  • 300 g virtos vištienos krūtinėlės
  • 1 avokadas
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • Druska, pipirai, švieži prieskoniai
  • Ruginė duona arba krekeriai

Paruošimas:

  1. Vištieną supjaustykite kubeliais.
  2. Avokadą sutrinkite su citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  3. Sumaišykite vištieną su avokadu.
  4. Patiekite ant ruginės duonos arba krekerių, pabarstykite šviežiais prieskoniais.

5. Vistienos salotos su ananasais

Šios salotos yra gaivios ir sotios, puikiai tinka kaip lengvas patiekalas šventėms.

Ingredientai:

  • 400 g virtos vištienos krūtinėlės
  • 1 puodelis ananasų (konservuotų ar šviežių)
  • 1 raudona paprika
  • 1/2 puodelio graikų jogurto
  • Druska, pipirai, švieži prieskoniai

Paruošimas:

  1. Vištieną supjaustykite kubeliais, ananasus ir papriką – smulkiai.
  2. Sumaišykite visus ingredientus su jogurtu, druska ir pipirais.
  3. Patiekite šaltai, pabarstykite šviežiais prieskoniais.

Desertai su vištiena

Nors vištiena dažniausiai naudojama pagrindiniams patiekalams, ją galima įtraukti ir į desertus. Pavyzdžiui, kai kurie šalių receptai siūlo vištienos naudojimą saldžiuose patiekaluose, tačiau Lietuvoje tai nėra paplitusi praktika. Visgi, galime pasidalinti įdomiais desertais, kurie gali būti įkvėpti vištienos patiekalų.

6. Vištienos ir obuolių pyragas

Šis pyragas yra netikėtas, tačiau skanus pasirinkimas. Obuoliai suteikia saldumo, o vištiena - sultingumo.

Ingredientai:

  • 300 g virtos vištienos
  • 3 obuoliai
  • 1 puodelis cukraus
  • 1 puodelis miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 1 šaukštas cinamono
  • 1 šaukštas kepimo miltelių

Paruošimas:

  1. Obuolius nulupti ir supjaustyti kubeliais.
  2. Vištieną sutrinti.
  3. Sumaišyti visus ingredientus ir supilti į kepimo indą.
  4. Kepti 180°C orkaitėje apie 30-40 minučių, kol pyragas bus auksinės spalvos.

Išvados

Vistiena yra universali ir skani mėsos rūšis, kuri gali būti paruošta įvairiais būdais. Nuo greitų ir paprastų patiekalų iki šventinių užkandžių ir desertų – vistiena gali būti puikus pasirinkimas bet kokiai progai. Pasirinkite savo mėgstamus receptus ir mėgaukitės skaniais patiekalais su šeima ir draugais!

Go up